Prioritering ett när man planerar en valpkull är att se till att det finns tidsmässigt utrymme. Den första tiden kan förefalla lugn, men den nyförlösta tiken och valparna behöver regelbunden tillsyn och ska därför
inte lämnas ensamma.
Viktigt är också att ställa valplådan på ett lugnt ställe där det inte springer förbi en massa människor hela tiden och stör, och framför allt ska det vara varmt under valplådan då nyfödda valpar inte kan hålla kroppstemperaturen själva. Vi har den i sovrummet bredvid oss dom första veckorna. Det ger tiken en stor trygghet att ha oss nära.
Tiken med sina nyfödda
valpar från 0 dagar till drygt 2 veckor. Under denna period är valparna helt "döva och blinda", huvuduppgiften är att äta och växa.
Det får de göra i fred, vi undersöker dem dagligen och tittar till navel m.m, däremot lyfts dom inte på i onödan.
Vid 2-3 veckors ålder börjar valparna resa på sig och lite mera upprätt ta sig framåt. Lugn och ro är A och O.
Vid 3-5 veckors ålder är det akrobatik på "hög nivå", nu leks det för fullt och motorik och muskler skall övas upp! Nu hanteras valparna dagligen, ofta och mycket av oss.
Det är också dags för den första maten vid ca 3-4 veckors ålder och den består av en "lillfingernagels storlek" med kalvfärs.
Viktigt är att måltider serveras på fasta tidpunkter 5-6 ggr om dagen, och i var sin skål. Vid leverans är det 3-4 gånger per dygn beroende på valpens storlek m.m.
"Valpgos" är något som görs minst 100 gånger om dagen. Det är svårt att låta bli !!
Vid ca:4-5 veckors ålder får valparna följa med ut för första gången om vädret är ok. Många anser att det är hundar och dom ska ut så tidigt som möjligt men det tycker inte vi. Valpar har en förmåga att stoppa allt i munnen och många är vetrinärerna som fått in valpar med sten m.m. i dom små magarna.
Vid 4-5 veckor är det också viktigt att börja vänja valparna vid besök av andra människor än familjen, det är också då valpköparna är välkomna för fösta gången.
Vid 6 veckor börjar vi åka lite bil. För oss är det ett måste att våra hundar tryggt och glatt kan åka bil, vi är mycket ute med hundarna och det värsta som finns är en åksjuk hund eller hund som hatar att åka bil.
Att valpen fått en trygg start med mycket miljöträning gör också flytten lättare.
"Potträning" är också något som övas på. När valpen är ca 7 veckor tas de ut många, många gånger om dagen. Även om valpen inte fysiskt klarar av att hålla sig så är det bra om man försöker att få så många behov gjorda utomhus som möjligt.
Det är små växande individer och sådana behöver sova. Valpar är helt klart "on/off" djur. Full fart ena sekunden och nästa totalt utmattade och dags att sova. Vi tvingar inte våra valpar att leka eller vara aktiva utan de får sova när de vill.
1 vecka innan leverans är det veterinärbesök för hälsokontroll, vaccinering och chipmärkning.
Ja, det var lite information om vad som händer hos oss under 8 veckor, det finns massor att berätta men det kan bli för långt att berätta här.
Våra hundar uppfostras med kärlek och respekt.
Vi litar på dig att du kommer ge valpen ett livslångt och kärleksfullt hem.
Självklart ställer vi upp med vägledning och stöd under hela hundens livstid. Inga frågor är dumma och klockan är aldrig för mycket för att ringa! Om vi själva inte har alla lösningar har vi många goda vänner med stor kunskap om hund både i jakt, vardag och träning.
Peter & Sofie
Copyright © 2022 Berghvitas