Jakthistoria


Eftersök med Laya 1år, 2004

  Det här är några år sedan men ändå värt att skriva om.


En jaktkompis ringde och frågade om jag kunde tänka mig att komma och gå med Laya i lina och försöka trycka ut någon älg. Att jag skulle gå med Laya i lina berodde på att kompisen som heter Lars-Olof jagar på Göteborg kommuns marker och det är inga jätteområden precis, det är små bergspartier och skogsdungar som ligger i närhet till bebyggelse och vägar runt om. Dock hyser dessa områden älg då äpplena i trädgårdar runt om är som bäst.

Jag hade gått genom två små områden men endast några rådjur blev synliga av passkyttar. Vi var sammanlagt sex jägare som var med. Vi bestämde oss för att fika för att sedan ta den sista såten som var den största. Det ösregnade hela tiden och när vi fikat färdigt sa en av jägarna att han ville bryta, han hade en Voerster som var en unghund och den ville han släppa innan dagen blev för sen. Han sa: det blir nog ingen älg ändå.

Jägaren som heter Hasse bestämde sig för att åka en bit bort till ett ställe dom kallar för Angereds trä.

Efter ungefär 20 minuter, jag skulle precis börja gå så ringde Hasse och nästan skrek: jag släppte hunden och samtidigt fick se att det stod en älg i ledningsgatan, jag sköt och älgen ramlade men hunden sprang fram och då reste sig älgen och sprang iväg. Förmodligen hade skottet tagit i taggutskottet.

Vi skippade sista såten och åkte gemensamt bort till Hasse. Jag och Hasse skulle efter att ha placerat ut passkyttarna gå fram till skottplatsen då det plötsligt smäller två skott. Det var Roger som sköt och på radion meddelade han förtvivlat att älgen låg i slänten ungefär där han skulle stå, han hade skjutit 2 skott men älgen hade sprungit vidare.

Vi började gå mot skottplats nummer två  och när vi kommer fram så visar och förklarar Roger vilken väg älgen sprang. Jag gick fram till skottplatsen där det var en del blod i legan för att sedan börja spåra, först gick Laya den väg som Roger pekat ut men ganska snart ville Laya gå skarpt i motsatt rikting. Jag började om och samma sak hände, jag hörde att dom mumlade om att ringa efter en annan hund (som kunde spåra den vägen som Roger pekade ut). Jag tänkte att jag måste lita på Laya och jag började följa henne i spåret och mycket snart hittade jag spår med blod i och jag kom ner till en grusfotbollsplan där älgen hade sprungit med snabba kliv då Hasse ropade på radion: var är du, jag svarade att jag var nere vid en grusplan och att jag hade spåret framför mig.

Hasse var snabbt på plats och jag sa stolt: man ska alltid lita på hunden!...

Spåret fortsatte upp på ett berg, Hasse var cirka 20 meter bakom då jag plötsligt ser älgen stå och titta ut över en dalgång och då jag gick utan bössa försökte jag tyst fånga Hasses uppmärksamhet genom att gestikulera med händerna. Hasse tittar upp från spåret och ser att jag pekar, han kommer då raskt med bössan redo, jag sätter mig på huk och samtidigt går skottet. Jag ser skottet ta högt upp i ryggen och älgen for i väg med snabb fart.

Jag sa till Hasse att du får nog ta och kolla ditt kikarsikte. Det här är andra skottet som tar högt. Han höll med och vi konstaterade att detta var det fjärde skottet på älgen.

Spåret fortsatte ner för berget, tillbaka till grusplanen, över trädgårdar, över staket, mellan hus för att slutligen fortsätta på en cykel och gångväg alldeles intill ett höghus.

Som sagt det ösregnade hela tiden och det var ibland omöjligt att se några spår men jag följde Laya lugnt hela tiden och jag förklarade än en gång att vi måste lita på Laya……

Plötsligt tog spåret på cykelbanan slut och vi tänkte att älgen gjort tvärt avkast, men vi hittade inga spår åt något håll då Laya plötsligt började dra tillbaka i bakspåret, givetvis följde vi efter och än en gång hade Laya rätt.

Vi hade passerat älgen när vi gick på cykelvägen, älgen  låg uppe i en slänt cirka 20 meter från vägen och när vi närmade oss reste sig älgen ännu en gång och ännu en gång small ett skott. Fick vi den? Nej då älgen sprang i väg precis som om den var oskadd, över en bergkulle ner intill ett elhus, över en gräsmatta och ut på en stor väg som var livligt trafikerad.

Vi det här laget var vi genom blöta, både av regn och svett och eftersöket började närma sig 4,5 timmar. Vi stod och titta uppåt vägen då vi ser bilar sakta in och vi förstår att älgen måste vara där. Det är ett inhägnat dagis och älgen ligger under ett träd, lever givetvis och vi närmar oss sakta, Hasse skjuter ett avfångningsskott (tror han)   på ca 30 meters avstånd, vad händer? Jo älgen reser sig upp då Hasse säger : vad e det här för en jävla älg…….!

Ett skott till och älgen faller ihop och ut kommer dagispersonal som ropar: vad händer är ni från polisen? Ja,  svarar Hasse vi är från polisen det är lugnt vi avlivar en skadad älg.

Laya får beröm som aldrig förr och tack vare henne slutade denna historia så här.

Sammanlagt avlossades det åtta skott på denna älg men alla var inga femettor precis, dom som Roger sköt var helt bom och Hasses skott tog inte där han siktade.

Men slutet gott allting gott tack vare vår fantastiska Svenska Vita Älghund Laya.

En av många jakt historier med Laya

Copyright © 2022 Berghvitas