 |
 |
|
 |
 |
30 st
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till
fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills
jästen har löst sig. Tillsätt salt, kesella, kardemumma, socker och det mesta
av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30
min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små,
runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20
min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna
svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en
del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med
blandningen.
Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på
locken och sikta över lite florsocker.
Mmm....måste nog ta
två!!
1,5 dl vatten 2 dl mjölk 3,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1,5 dl smält smör
Vispa ihop till en jämn smet och grädda i våffeljärn.
3 dl mjölk 3 ägg 2 dl mjöl 4 tsk vaniljsocker 0,5 tsk salt
Vispa ihop till en jämn smet och stek i smör på medelvärme tills dom blivit gyllengula.
Spelar ingen roll om du bantar eller använder teflonpanna, pannkakor ska stekas
i smör.
4 msk
osaltat smör 2.5 dl mjölk 3 dl mjöl 1 msk socker 4 tsk bakpulver 1 krm salt 2 st ägg Smör, till stekning
Valfria
smaksättningar: 150 g
chocolate chips 150 g
blåbär 150 g rostade nötter (valnötter,
pecannötter)
2.5
3
1
4
1
2
150
150
150
1. Värm smör och mjölk på låg värme tills smöret är smält,
låt svalna något.
2. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och salt.
3. Vispa ihop äggen och blanda med mjölken och smöret.
4. Vänd i dom torra ingredienserna och blanda väl.
5. Vänd i eventuella smaksättningar.
6. Stek ca. 10 cm stora pannkakor i medelvarm panna med smör
i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.
7. Servera med lönnsirap, vispad grädde och färska bär/färsk
frukt/sylt.
2 kg älgstek
33 cl coca cola
33cl lättöl
1 dl äkta soja
6-7 enbär
8 svartpepparkorn
2 gula lökar
2 köttbuljongtärningar
Sås:
8 dl silad buljong
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Använd en järngryta.
Gnid in salt och peppar och bryn steken runt om i smör.
Blanda coca cola och öl i en kastrull, tillsätt soja, enbär, svartpepparkorn, skalade och klyftade gula lökar och smulade buljongtärningar. Låt det koka upp.
Häll det i stekgrytan och låt det sjuda med steken under lock ca 45 min. Vänd på steken och sjud ytterligare ca 45 min eller tills termometern visar 75
°
. Tag grytan från värmen men låt köttet ligga kvar ytterligare 20 min. Tag upp köttet och håll det varmt.
Sila och mät upp ca 8 dl av spadet. Häll det i en kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde till en jämn redning. Rör ner redningen i skyn. Låt såsen koka under omrörning sa 3-5 min. Smaka av.
Skär upp steken i tunna skivor och bjud kokt potatis, kokta grönsaker och sås till.
Viltskav 500 gram
Rotselleri 350 gram
Äpple 2 styck
Champinjoner (färska) 250 gram
Olivolja 0,5dl
Cheddarost 150 gram
Vispgrädde 2,5 dl
Salt & peppar
Tillbehör:
Tranbär (torrfrysta) 100 gram
Strösocker 0,5 dl
Timjan (färsk, hackad) 1 msk
1.
Lätt-tina viltskav och tranbär.
2.
Sätt ugnen på 175ºC. Hacka timjan och blanda med socker och tranbär. Skiva champinjoner.
3.
Hetta upp lite matolja i en stekpanna. Fräs skaven i 5 minuter utan att bränna. Salta och peppra. Dra åt sidan.
4.
Hetta upp lite matolja i en annan panna. Lägg i champinjonerna och fräs i 5 min. Salta, peppra. Dra åt sidan.
5.
Ringla lite olja i en ugnssäker form. Skala och skiva rotselleri tunt. Kärna ur äpplena och skiva tunt. Bred ut rotsellerin i botten på formen.
6.
Varva svamp, skav och äpple ovanpå. Grovriv cheddarost över gratängen. Slå på grädde. Sätt in i ugnen i 20 min.
Ägg 4 st
Räkor (oskalade) 600 gram
Pumpa (rensad) 300 gram
Avokado 2 st
Blandsallad 50 gram
Citron 0,5 st
Olivolja 0,5 dl
Salt & peppar
1.
Koka upp vatten och lägg i äggen i 6 min. Skölj av i kallt vatten. Skala dem.
2.
Skala räkor. Skölj salladen. Skala pumpan och skär den i tärningar.
3.
Hetta upp olja i stekpannan och fräs pumpan 2-3 minuter utan att bränna. Salta, peppra.
4.
Skala avokado, halvera och ta bort kärnan. Häll lite citronjuice på avokadon för att den inte skall svartna.
5.
Lägg upp på fat, sallad, avokado, pumpa och räkor. Halvera äggen och lägg på. Pressa över citronjuice. Vrid några varv med pepparkvarn över.
600 gram älgfärs 2 stora gula lökar 4 potatisar 1 röd paprika 1 gul
paprika 5 köttbuljongtärningar 12 dl vatten 1 burk krossade tomater 6 msk tomatpuré 2 msk
paprikapulver 4 msk soja 2 tsk kajennpeppar 2 msk grillkrydda 6 vitlöksklyftor smör
till stekning salt
1. Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Dela och kärna
ur paprikorna. Skär dem i tärningar.
2. Fräs lök och paprika i en kastrull i
smör ett par minuter. Tillsätt potatis, buljongtärningar, vatten, tomatpuré, krossade tomater och
paprikapulver. Låt koka under lock i ca 15 minuter.
3. Bryn älgfärsen i lite
smör i en stekpanna. Lägg ner den i soppan tillsammans med soja, kajennpeppar,
pressad vitlök och 1/2 tsk salt. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter.
Servera med vitt bröd, creme fraiche/gräddfil och gärna ett glas rött vin.
6 dl
vispgrädde 1 st vaniljstång 8 st äggulor 3 msk strösocker 6 msk råströsocker
1
8
3
6

1. Ställ en 20 cm stor rund form i frysen i minst 20
minuter. Fyll halva vasken med kallt vatten. Det här är bara en
försiktighetsåtgärd om krämen ser ut att skära sig, i så fall ställer du snabbt
ner kastrullen i det kalla vattnet och vispar krämen. Jag säger inte att den
kommer att skära sig – med så många äggulor i den mäktiga krämen tjocknar den
snabbt och lätt – men för mig känns det alltid bättre om jag har hällt upp
vatten.
2. Häll grädde och vaniljstång i en kastrull och låt det nå
kokpunkten, men det får inte koka. Vispa äggulor och strösocker i en skål och
rör ner vaniljgrädden under omrörning, med vaniljstången kvar. Skölj ur
kastrullen och torka den och häll smeten i den. Sjud på medelvärme (eller lägre,
om du är ängslig av dig) tills krämen tjocknar, det tar ungefär 10 minuter. Det
här ska bli en god och fluffig kräm så sluta inte när den fortfarande har rinnig
konsistens. När krämen är tillräckligt tjock tar
du ur vaniljstången, tar formen ur frysen och häller krämen i den iskalla
formen. Låt krämen svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir helt
kall. Strö på råströsocker, sked för sked, och bränn sockret med en blåslampa
tills det har bildats ett sköldpaddsfärgat skal som täcker krämen.
3. Ställ tillbaka formen i kylskåpet om du vill, men ta ut
den minst 20 minuter innan den ska serveras.
Smarrigt...mm
2 knippen färsk grön sparris 2 msk olivolja flagad
parmesanost flingsalt
1. Skölj sparrisen och skär bort det vita på stjälken. 2. Klä ett fat med
aluminiumfolie (som även fungerar i grillen). 3. Lägg sparrisstjälkarna på
folien och ringla över 1 msk olivolja. Blanda runt väl. 4 Lägg över
aluminiumfolien med sparrisstjälkarna på direkt på grillens galler. Grilla i ca
2-3 minuter och vänd under tiden ofta stjälkarna. 5. Lägg upp på ett
serveringsfat och ringla över 1 msk olivolja vid serveringen. Krydda med
flingsalt och lägg flagad parmesanost ovanpå.
100 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 dl sötmandel
100 g mörk blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
Rör smör o socker.
Tillsätt ägget. Hacka mandel och choklad.
Rör
ner tillsammans med mjöl blandat med bakpulver och kanel.
Klicka ut kakorna på en bakplåts papperstäckt plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 min.
Gott....😀
4
äggvitor
4
äggulor
2 1/2 dl
mjöl
3 msk
socker
1 nypa
salt
2 1/2 dl
mjölk
3 msk
gräddfil
50 g
smält smör
Vispa
upp gulorna med en elvisp. Vispa i mjölken och blanda i mjölet. Rör till en slät
smet. Tillsätt socker, salt, gräddfil och smält smör. Blanda väl.
Vispa
äggvitorna för sig till mjuk maräng och vänd försiktigt ner i smeten. Stek
pannkakorna i medelvarm panna med smör i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.
Serveras med grädde och sylt/färska bär.
Recept 1
3 ägg 3 dl strösocker 100 g smör 1.5 dl mjölk 4,5 dl
vetemjöl 1 msk vaniljsocker 2 tsk bakpulver
3 medelstora
rabarberstjälkar 2 msk strösocker 1 msk maizena 100 g hackad vit choklad
Recept 2
2 Ägg
2 dl Strösocker
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2
tsk Bakpulver
3 dl Vetemjöl
1 dl Mjölk
125g smält Smör
2 stjälkar Rabarber
50g Smör
0,5 dl
Socker
2 krm malen Kanel
70 g hackad Vitchoklad

Recept 1
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant ca 24 cm i
diameter eller en stor sockerkaksform som rymmer 2 liter. Vispa ägg och
socker, smält smöret och rör ner mjölken. Blanda med äggsmeten. Sikta i mjöl,
vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Skiva rabarbern och vänd i
socker och maizena. Hacka den vita chokladen grovt. Vänd ner rabarberbitarna och
chokladen i smeten. häll i formen grädda på näst nedersta falsen.i 40 – 45
minuter. Stäng av ungen och låt kakan vara kvar i eftervärmen i ca 10 minuter. Lossa kakan och vänd upp den och servera med ljummen eller kall med vaniljsås.
Recept 2
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda
vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och vetemjöl väl, rör ner i smeten. Blanda
till en jämn smet och rör i mjölken och det smälta smöret. Häll smeten i en
smörad och bröad form med löstagbarkant. Skala och skiva rabarbern. Stek
bitarna mjuka i smör, socker och kanel. Hacka vitchokladen grovt och strö ut
över smeten. Klicka ut rabarberbitarna och spadet från stekpannan i kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35-40 minuter.
Pudra gärna lite florsocker över kakan före
servering, servera med vaniljvisp eller glass!
😀
50 gram jäst 150 gram mjukt rumstempererat smör 5 dl
mjölk 1 dl ljus baksirap 1 ägg 15 – 16 dl vetemjöl
300 gram marsankräm pulver + mjölk till
lagom konsistens.
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till 37 grader och slå på jästen
tillsammans med rumstempererat smör. Tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt
mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min. Ta upp på
mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. Rulla
till små bollar, i storlek med en tennisboll, ca 16-18st. Gör en urgröpning med
fingret i mitten på varje bulle. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Fyll varje
bulle med marsankräm som du vispat lite hårdare i konsistensen. Använd en
sprits och tryck ner spritsen i bullen samtidigt som du fyller den med ett jämnt
tryck uppåt.
Låt jäsa på plåt ca 25-30 min. Grädda i 200 grader ca 15 min.
Klara att ätas!!
2 st ägg 2,5 dl socker 100 g smält smör 1,5 dl vetemjöl 4 msk kakao 1 st dubbeldaim
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka dajmen.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och kakao.
4. Häll smeten i en form. Tryck ner dajmkrosset.
5. Grädda max 20 minuter.
Servera med lättvispad grädde samt färska jordgubbar. Smarrigt!!
-
6 ägg
-
1 dl socker
-
2 dl vetemjöl
-
5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under
natten)
-
3 tsk kardemumma
-
ca 1 liter mjölk
-
2 tsk salt
1. Ägg och socker
blandas och vispas en aning.
2. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl,
kardemumma och salt.
3. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.
Den färdiga
smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska
bli gyllenbrun och stadig.
Ålands-pannkaka
serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt
eller motsvarande).
150g smör
3 dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
5 mogna bananer
½ dl kallt kaffe
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Vispa smör
och socker poröst och tillsätt ett ägg åt gången.
2. Blanda mjöl, bakpulver,
bikarbonat, ingefära och kanel i en annan bunke.
3. Blanda mjölblandningen med
smeten och blanda väl.
4. Häll i mosade bananer och kaffet.
Häll upp smeten i
smorda formar, gärna med hål i mitten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45
minuter.
Pajskal:
3 dl vetemjöl 150 gr margarin 1 st ägg 2 msk
socker
Fyllning:
1 1/2 dl grädde 1 1/2 dl mjölk 3 msk
socker 2 tsk vaniljsocker 1 1/2 msk potatismjöl 2 st äggulor 1 liter
färska bär
Blanda alla ingredienser till pajskalet, låt den vila i kylen någon halvtimme.
Tryck ut den i en form, nagga den med en gaffel och grädda i 20 minuter i 225
grader.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull och sjud
under omrörning tills den tjocknat. Häll krämen över det svala pajskalet och
garnera med färska bär.
Mmmm...så smarrigt gott!!
|
|
 |
|
|
|