Blandat bandat... men gott!!
Mini-Semlor
Räcker till

30 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

Jäs under bakduk ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.

Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

 

Mmm....måste nog ta två!!

Våfflor
Räcker till 3-4 personer

1,5 dl vatten
2 dl  mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl smält smör


Vispa ihop till en jämn smet och grädda i våffeljärn.
Pannkakor
Räcker till 3 personer

3 dl mjölk
3 ägg
2 dl mjöl
4 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt


Vispa ihop till en jämn smet och stek i smör på medelvärme tills dom blivit gyllengula. Spelar ingen roll om du bantar eller använder teflonpanna, pannkakor ska stekas i smör.
Amerikanska Flap jack`s/Plättar
Räcker till 4 personer

4 msk osaltat smör
2.5 dl mjölk
3 dl mjöl
1 msk socker
4 tsk bakpulver
1 krm salt
2 st ägg
Smör, till stekning

Valfria smaksättningar:
150 g chocolate chips
150 g blåbär
150 g rostade nötter (valnötter, pecannötter)



1. Värm smör och mjölk på låg värme tills smöret är smält, låt svalna något.

2. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och salt.

3. Vispa ihop äggen och blanda med mjölken och smöret.

4. Vänd i dom torra ingredienserna och blanda väl.

5. Vänd i eventuella smaksättningar.

6. Stek ca. 10 cm stora pannkakor i medelvarm panna med smör i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.

7. Servera med lönnsirap, vispad grädde och färska bär/färsk frukt/sylt.


Helgstek med cocacolasås
Räcker till 8-10 personer

2 kg älgstek
33 cl coca cola
33cl lättöl
1 dl äkta soja
6-7 enbär
8 svartpepparkorn
2 gula lökar
2 köttbuljongtärningar

Sås:

8 dl silad buljong
5 msk vetemjöl
2 dl grädde





Använd en järngryta.

Gnid in salt och peppar och bryn steken runt om i smör.

Blanda coca cola och öl i en kastrull, tillsätt soja, enbär, svartpepparkorn, skalade och klyftade gula lökar och smulade buljongtärningar. Låt det koka upp.

Häll det i stekgrytan och låt det sjuda med steken under lock ca 45 min. Vänd på steken och sjud ytterligare ca 45 min eller tills termometern visar 75 ° . Tag grytan från värmen men låt köttet ligga kvar ytterligare 20 min. Tag upp köttet och håll det varmt.

Sila och mät upp ca 8 dl av spadet. Häll det i en kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde till en jämn redning. Rör ner redningen i skyn. Låt såsen koka under omrörning sa 3-5 min. Smaka av.

Skär upp steken i tunna skivor och bjud kokt potatis, kokta grönsaker och sås till.


Krämig viltmästargratäng
Räcker till 4 personer

Viltskav 500 gram

Rotselleri 350 gram

Äpple 2 styck

Champinjoner (färska) 250 gram

Olivolja 0,5dl

Cheddarost 150 gram

Vispgrädde 2,5 dl

Salt & peppar

 

Tillbehör:

Tranbär (torrfrysta) 100 gram

Strösocker 0,5 dl

Timjan (färsk, hackad) 1 msk


1.     Lätt-tina viltskav och tranbär.

2.    Sätt ugnen på 175ºC.
Hacka timjan och blanda med socker och tranbär. Skiva champinjoner.

3.    Hetta upp lite matolja i en stekpanna.
Fräs skaven i 5 minuter utan att bränna.
Salta och peppra. Dra åt sidan.

4.    Hetta upp lite matolja i en annan panna.
Lägg i champinjonerna och fräs i 5 min.
Salta, peppra. Dra åt sidan.

5.    Ringla lite olja i en ugnssäker form.
Skala och skiva rotselleri tunt.
Kärna ur äpplena och skiva tunt.
Bred ut rotsellerin i botten på formen.

6.    Varva svamp, skav och äpple ovanpå.
Grovriv cheddarost över gratängen.
Slå på grädde. Sätt in i ugnen i 20 min.

 

Äggsallad med räkor, pumpa och avokado
Räcker till 4 personer

Ägg 4 st

Räkor (oskalade) 600 gram

Pumpa (rensad) 300 gram

Avokado 2 st

Blandsallad 50 gram

Citron 0,5 st

Olivolja 0,5 dl

Salt & peppar


1.     Koka upp vatten och lägg i äggen i 6 min.
Skölj av i kallt vatten. Skala dem.

2.    Skala räkor. Skölj salladen.
Skala pumpan och skär den i tärningar.

3.    Hetta upp olja i stekpannan och fräs pumpan 2-3 minuter utan att bränna. Salta, peppra.

4.    Skala avokado, halvera och ta bort kärnan.
Häll lite citronjuice på avokadon för att den inte skall svartna.

5.    Lägg upp på fat, sallad, avokado, pumpa och räkor. Halvera äggen och lägg på.
Pressa över citronjuice. Vrid några varv med pepparkvarn över.


Mustig älgfärssoppa
Räcker till 4-6 personer

600 gram älgfärs
2 stora gula lökar
4 potatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
5 köttbuljongtärningar
12 dl vatten
1 burk krossade tomater
6 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
4 msk soja
2 tsk kajennpeppar
2 msk grillkrydda
6 vitlöksklyftor
smör till stekning
salt



1. Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Dela och kärna ur paprikorna. Skär dem i tärningar.

2. Fräs lök och paprika i en kastrull i smör ett par minuter. Tillsätt potatis, buljongtärningar, vatten, tomatpuré, krossade tomater och paprikapulver. Låt koka under lock i ca 15 minuter.

3. Bryn älgfärsen i lite smör i en stekpanna. Lägg ner den i soppan tillsammans med soja, kajennpeppar, pressad vitlök och 1/2 tsk salt. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter.
Servera med vitt bröd, creme fraiche/gräddfil och gärna ett glas rött vin.

Crème brûlée
Räcker till 6-8 personer

6 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
8 st äggulor
3 msk strösocker
6 msk råströsocker


1. Ställ en 20 cm stor rund form i frysen i minst 20 minuter. Fyll halva vasken med kallt vatten. Det här är bara en försiktighetsåtgärd om krämen ser ut att skära sig, i så fall ställer du snabbt ner kastrullen i det kalla vattnet och vispar krämen. Jag säger inte att den kommer att skära sig – med så många äggulor i den mäktiga krämen tjocknar den snabbt och lätt – men för mig känns det alltid bättre om jag har hällt upp vatten.

2. Häll grädde och vaniljstång i en kastrull och låt det nå kokpunkten, men det får inte koka. Vispa äggulor och strösocker i en skål och rör ner vaniljgrädden under omrörning, med vaniljstången kvar. Skölj ur kastrullen och torka den och häll smeten i den. Sjud på medelvärme (eller lägre, om du är ängslig av dig) tills krämen tjocknar, det tar ungefär 10 minuter. Det här ska bli en god och fluffig kräm så sluta inte när den fortfarande har rinnig konsistens. När krämen är tillräckligt tjock tar du ur vaniljstången, tar formen ur frysen och häller krämen i den iskalla formen. Låt krämen svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir helt kall. Strö på råströsocker, sked för sked, och bränn sockret med en blåslampa tills det har bildats ett sköldpaddsfärgat skal som täcker krämen.

3. Ställ tillbaka formen i kylskåpet om du vill, men ta ut den minst 20 minuter innan den ska serveras.

Smarrigt...mm


Grillad sparris med parmesanost
Räcker till 4-6 personer

2 knippen färsk grön sparris
2 msk olivolja
flagad parmesanost
flingsalt


1. Skölj sparrisen och skär bort det vita på stjälken.
2. Klä ett fat med aluminiumfolie (som även fungerar i grillen).
3. Lägg sparrisstjälkarna på folien och ringla över 1 msk olivolja. Blanda runt väl.
4 Lägg över aluminiumfolien med sparrisstjälkarna på direkt på grillens galler. Grilla i ca 2-3 minuter och vänd under tiden ofta stjälkarna.
5. Lägg upp på ett serveringsfat och ringla över 1 msk olivolja vid serveringen. Krydda med flingsalt och lägg flagad parmesanost ovanpå.

Engelska kakor med choklad
Räcker till Ca: 40 st små eller 20 st stora

100 g smör

1 1/2 dl socker

1 ägg

1 dl sötmandel

100 g mörk blockchoklad 

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk kanel

Rör smör o socker.

Tillsätt ägget. Hacka mandel och choklad.

Rör ner tillsammans med mjöl blandat med bakpulver och kanel.

Klicka ut kakorna på en bakplåts papperstäckt plåt.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 min. 

Gott....😀


Amerikanska pannkakor
Räcker till 4

4 äggvitor
4 äggulor
2 1/2 dl mjöl
3 msk socker
1 nypa salt
2 1/2 dl mjölk
3 msk gräddfil
50 g smält smör

Vispa upp gulorna med en elvisp.
Vispa i mjölken och blanda i mjölet.
Rör till en slät smet.
Tillsätt socker, salt, gräddfil och smält smör. Blanda väl.

Vispa äggvitorna för sig till mjuk maräng och vänd försiktigt ner i smeten. Stek pannkakorna i medelvarm panna med smör i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.

Serveras med grädde och sylt/färska bär.
Rabarberkaka med Vitchoklad
Räcker till 6-8 personer

Recept 1

3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör
1.5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

3 medelstora rabarberstjälkar
2 msk strösocker
1 msk maizena
100 g hackad vit choklad


Recept 2
2 Ägg
2 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 tsk Bakpulver
3 dl Vetemjöl
1 dl Mjölk
125g smält Smör

2 stjälkar Rabarber
50g Smör
0,5 dl Socker
2 krm malen Kanel

70 g hackad Vitchoklad


Recept 1

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter eller en stor sockerkaksform som rymmer 2 liter.
Vispa ägg och socker, smält smöret och rör ner mjölken.
Blanda med äggsmeten.
Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
Skiva rabarbern och vänd i socker och maizena. Hacka den vita chokladen grovt. Vänd ner rabarberbitarna och chokladen i smeten. häll i formen grädda på näst nedersta falsen.i 40 – 45 minuter. Stäng av ungen och låt kakan vara kvar i eftervärmen i ca 10 minuter. Lossa kakan och vänd upp den och servera med ljummen eller kall med vaniljsås.



Recept 2

Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och vetemjöl väl, rör ner i smeten.
Blanda till en jämn smet och rör i mjölken och det smälta smöret. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbarkant. Skala och skiva rabarbern. Stek bitarna mjuka i smör, socker och kanel.
Hacka vitchokladen grovt och strö ut över smeten. Klicka ut rabarberbitarna och spadet från stekpannan i kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35-40 minuter.

Pudra gärna lite florsocker över kakan före servering, servera med vaniljvisp eller glass!

😀


Sockriga Vaniljbullar
Räcker till 16-18 st

50 gram jäst
150 gram
mjukt rumstempererat smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl

300 gram marsankräm pulver
+ mjölk till lagom konsistens.


Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma mjölken till 37 grader och slå på jästen tillsammans med rumstempererat smör.
Tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs.
Rulla till små bollar, i storlek med en tennisboll, ca 16-18st.
Gör en urgröpning med fingret i mitten på varje bulle.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje bulle med marsankräm som du vispat lite hårdare i konsistensen.
Använd en sprits och tryck ner spritsen i bullen samtidigt som du fyller den med ett jämnt tryck uppåt.

Låt jäsa på plåt ca 25-30 min. Grädda i 200 grader ca 15 min.

Klara att ätas!!


Kladdig dajmchokladkaka
Räcker till 4-6 personer

2 st ägg
2,5 dl socker
100 g smält smör
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 st dubbeldaim


1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka dajmen.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och kakao.

4. Häll smeten i en form. Tryck ner dajmkrosset.

5. Grädda max 20 minuter.


Servera med lättvispad grädde samt färska jordgubbar.

Smarrigt!!
Ålandspannkaka
Räcker till 6-8 personer

  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 liter mjölk
  • 2 tsk salt


1. Ägg och socker blandas och vispas en aning.

2. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt.

3. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.


Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.


Ålands-pannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

Banankaka
Räcker till 2 kakor

150g smör

3 dl socker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk ingefära

2 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

5 mogna bananer

½ dl kallt kaffe



Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker poröst och tillsätt ett ägg åt gången.

2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en annan bunke.

3. Blanda mjölblandningen med smeten och blanda väl.

4. Häll i mosade bananer och kaffet.

Häll upp smeten i smorda formar, gärna med hål i mitten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.


Sommardröm från Gotland
Räcker till 4-6 personer

Pajskal:

3 dl vetemjöl
150 gr margarin
1 st ägg
2 msk socker

Fyllning:

1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk potatismjöl
2 st äggulor
1 liter färska bär



Blanda alla ingredienser till pajskalet, låt den vila i kylen någon halvtimme.
Tryck ut den i en form, nagga den med en gaffel och grädda i 20 minuter i 225 grader.

Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull och sjud under omrörning tills den tjocknat.
Häll krämen över det svala pajskalet och garnera med färska bär
.

Mmmm...så smarrigt gott!!